Nieuwe richtlijnen voor geluidsoverlast padel banen

De Nederlandse Stichting Geluidshinder, de Nederlandse Tennis- en Padelbond en bouwers van padelbanen hebben samen een nieuw advies opgesteld om geluidsoverlast van padelbanen te voorkomen. In Nederland is padel enorm in opmars en dat zorgt voor problemen met geluidsoverlast.

Tegenwoordig zijn er al zo’n 1500 padelbanen in Nederland, maar helaas hebben veel gemeenten normen die ook voor tennisclubs gebruikt worden. Dit zorgt voor problemen, want banen die voor padel gebruikt worden, zijn vaak te dicht bij bewoonde wereld. In Zwolle ligt bijvoorbeeld de baan op slechts 30 meter van de bewoonde wereld.

a man standing on a tennis court holding a racquet
Nieuwe richtlijnen voor geluidsoverlast padel banen

Gelukkig is er nu een nieuwe handreiking om dit probleem aan te pakken. Volgens deze handreiking moeten er voor twee padelbanen afstanden van 100 tot 160 meter als advies gegeven worden, afhankelijk van de omgeving. Ook moet er akoestisch onderzoek worden gedaan voor elke nieuwe baan die gebouwd moet worden. De handreiking is niet bedoeld voor huidige banen, maar de adviezen moeten als leidraad gebruikt worden als er een nieuwe padelbaan komt.

Het is belangrijk dat alle partijen in de branche achter de nieuwe regels staan en dat deze verspreid worden onder gemeenten en clubs. De nieuwe regel moet ervoor zorgen dat iedereen rekening houdt met de adviezen, dat discussies in de kiem gesmoord worden en dat geluidsoverlast voorkomen wordt. Bewoners staan sterker met de nieuwe adviezen in de hand en dat is belangrijk, want wanneer er een bal geslagen wordt, kan het geluid soms wel tot 85 decibel komen.

Dit nieuwe advies is een stap in de juiste richting. Het is belangrijk dat deze regel als leidraad gebruikt wordt bij de bouw van nieuwe padelbanen. De handreiking moet bij alle gemeenten en clubs verspreid worden, zodat iedereen op de hoogte is van de nieuwe regels.

Padel is een geweldige sport en we willen dat iedereen van deze sport kan genieten, zonder dat anderen last hebben van geluidsoverlast. Laten we de nieuwe regels dan ook serieus nemen, zodat we ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van deze prachtige sport.

Reacties van het publiek

Wij ‘padel liefhebbers’ hebben natuurlijk minder tot geen last van het geluid. Maar mensen die niets met de sport hebben, vinden het vaak maar heel vervelend. Veel mensen herkennen dan ook de problemen die deze sport met zich meebrengt, waaronder geluidsoverlast en het gevoel van teveel mensen op een klein stukje grond. Daarnaast is duidelijk dat veel mensen er geen last van hebben, maar ook dat het in sommige gevallen tot een onbehoorlijke situatie kan leiden. Dit wordt benadrukt met het gevoel van egoïsme en het feit dat mensen moeite moeten doen om aan te tonen dat ze er last van hebben. Ook staat het gedachtegoed van overvolle steden met weinig ruimte centraal in de discussie. Het is duidelijk dat de discussie over padel nog niet is uitgekristalliseerd en dat de meningen sterk verschillen.

Probeer de sport

Onze, ietwat subjectieve, tip aan iedereen die in de buurt van een padel woont is: probeer de sport! Hoe fijn dat je zo dichtbij woont bij je nieuwe favoriete sport! Het is een geweldig spel waar je daadwerkelijk van kan gaan houden. Geef het een kans! Padel is daarnaast een hele sociale sport en zo leer je dus ook nieuwe mensen in jouw regio kennen!

Heb je een padelracket nodig? Dan helpen wij graag! Bekijk onze review van de Head collectie met beste padelrackets voor beginners blog voor meer informatie.

Padelracket Kiezen
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0