Wat is padel? Alles wat je moet weten over de groeiende padelsport

Geschatte leestijd: 12 minuten

Padel spelen is een steeds populairder wordende sport die elementen van zowel tennis en squash combineert. Het is snel, intens en vol spannende momenten. In deze blogpost vertellen we je wat padel is, vertellen we meer over de padelregels en geven we alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met padel. Laten we er dus induiken en alles ontdekken wat je moet weten over padel spelen!

Padel – de snelst groeiende sport

Padel is een racket sport die steeds populairder wordt. Het is één van de snelst groeiende sporten in Europa en dé snelst groeiende racketsport ter wereld (move-over Pickeball). De sport is afgeleid van tennis, maar heeft een aantal verschillen die het uniek en uitdagend maken. Het is ontstaan als een Mexicaanse elite sport in 1962 in Acapulco, Mexico en bedacht door Enrique Corcuera, die zijn tennisbaan in de tuin omringde met muren.

In de jaren 70 heeft de sport zich verspreid over voornamelijk Zuid-Amerika, en in de jaren 80 werd het een professionele sport. De jaren 90 waren het hoogtepunt van de sport, met het eerste wereldkampioenschap Padel in 1992. Toen het einde van de jaren 90 naderde, verloor de sport aan populariteit in Latijns-Amerika. Bovendien kreeg Argentinië te maken met een enorme recessie, waardoor steeds meer mensen naar Europa vertrokken, voornamelijk Spanje. Achteraf bleek dit een enorme boost voor de populariteit van de sport. In 2012 werd de World Padel Tour opgericht, waardoor het weer een professionele sport werd.

De sport is nu wereldwijd populair en wordt gespeeld in meer dan 75 landen. Er zijn 35 nationale federaties voor padel verspreid over de vijf continenten. Het is zeer populair in Mexico, Argentinië, Zweden, Finland en Spanje natuurlijk. Ook in andere landen, zoals Duitsland, Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten, wint de sport aan populariteit.

Padel staat bekend om de spectaculaire rally’s, maar is een sport die door veel mensen gespeeld kan worden. Bij padel gaat niet alleen om het winnen, maar om het plezier dat je hebt bij het spelen en de verbetering van je vaardigheden. De spelers staan ​​op een veld dat een kwart kleiner is dan een tennisbaan, met muren aan de zijkanten waarmee je de bal kunt slaan. Het is een tactische sport die techniek, snelheid, behendigheid en teamwork vereist.

Als je op zoek bent naar een leuk, uitdagend en sociaal racketspel, dan is padel een geweldige optie. Of je nu een beginnende of gevorderde speler bent, je zult altijd plezier hebben als je de sport speelt!

Wat is padel? Alles wat je moet weten over de groeiende padelsport
Wat is padel? Alles wat je moet weten over de groeiende padelsport

Voordelen van padel spelen

Het spelen van is een geweldige manier om fit te blijven, stress en angst te verminderen, reflexen en concentratie te verbeteren, sociale relaties te versterken en kan je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. We bespreken de verschillende voordelen van het spelen van padel, zodat je kunt zien waarom het zo’n leuke sport is.

1. Padel verbetert je reactievermogen en concentratie

Padel is een fysieke activiteit die je reflextijd en concentratie verbetert. Tijdens het spelen van padel wordt je mind geconfronteerd met een aantal strategische en technische beslissingen die moeten worden genomen. Daardoor is je hoofd constant gefocust en alert.

2. Padel is een effectieve manier om in vorm te blijven

Het spelen van padel is een zeer effectieve manier om in vorm te blijven. Elke uur padel spelen kun je tot 400 calorieën verbranden. Bovendien, als je padel combineert met een gezond dieet, kun je niet alleen gewicht verliezen, maar je voelt je ook fysiek en mentaal beter, omdat fitheid de mentale alertheid versnelt.

3. Padel helpt om angsten en stress te verminderen

Door regelmatig en met enige intensiteit een sport te beoefenen, wordt de aanmaak van endorfines gestimuleerd, wat een verhoogd welzijn geeft en vermindering van emotionele pijn. Padel is een van die sporten die regelmatig kan worden beoefend en helpt om angsten en stress te verminderen.

4. Padel versterkt sociale relaties

Omdat padel een teamsport is, helpt het om je sociale relaties te versterken. Voor, tijdens en na de wedstrijd kun je met je collega’s, klasgenoten, etc. dichter bij elkaar komen en nieuwe mensen ontmoeten.

5. Padel helpt bij persoonlijke ontwikkeling

Padel is een sport die concentratie vereist, maar het helpt ook om je discipline te verbeteren wat je kan helpen in andere aspecten van je leven, zoals je carrière. Door middel van situaties zoals verlies, wordt je vermogen tot verbetering geactiveerd en leer je om je persoonlijke doelen te bereiken.

Padel spelregels

Als je van plan bent padel te spelen is het belangrijk dat je de regels kent. De regels van padel verschillen een beetje van die van tennis, maar de regels zijn gemakkelijk te begrijpen als je de basisprincipes kent.

Hier is een overzicht van de regels voor het spelen van padel:

 • Je speelt padel met twee teams van twee personen
 • De score in padel is hetzelfde als in tennis. Een game bestaat uit 15-30-40 en mogelijk deuce. Elke game dient met twee punten verschil gewonnen te worden. Het winnen van een set vereist 6 games met een minimum verschil van twee games.
 • Bij de service serveer je onderhands en laat je de bal eerst stuiteren. Je slaat de bal voordat deze heuphoogte bereikt.
 • De tegenstander staat achter de achterlijn op het moment van de opslag.
 • Je hebt twee kansen voor je service
 • Als een speler de bal tegen zijn eigen glaswand slaat of het hekwerk raakt zonder dat de bal eerst de grond raakt (van de tegenstander), verliest hij dat punt.
 • De bal mag voor (volley) en na de stuit gespeeld worden.
 • De bal mag je en je medespeler niet raken, dan verlies je het punt.
 • Je mag gebruikmaken van de glazen wanden om de bal terug te slaan.
 • Het dragen van het bandje van je padelracket om je pols is verplicht.

Wat is padel? Alles wat je moet weten over de groeiende padelsport

Regels van de padel service

In tegenstelling tot traditioneel tennis moet de service bij padel laag en onderhands zijn. Je mag de bal tot je navelhoogte slaan en hij moet één keer stuiteren op de grond achter je voordat hij diagonaal de baan van je tegenstanders in gaat. Bovendien moet je tijdens het serveren met minstens één voet op de grond achter je eigen servicelijn blijven.

Dit is slechts een kort overzicht van de belangrijkste basisregels voor het spelen van padel. Als je meer wilt weten over de regels, raadpleeg dan de officiële regels van de Padelfederatie.

Of: bekijk dit handige filmpje:

Padel kijken

Als je geweldige padelactie wilt zien, kun je persoonlijk een internationale toernooien bezoeken of het op televisie of online bekijken. Je kunt de toernooien van de World Padel Tour (WPT) live volgen via Ziggo Sport Totaal. Je kunt ook toegang krijgen tot alle geweldige content van World Padel Tour via het multi-device platform van WPT TV met live en on-demand wedstrijden, hoogtepunten, documentaires, samenvattingen en meer – allemaal gratis toegankelijk!

Ziggo Sport is al jarenlang dé tenniszender van Nederland. Het hele jaar door zijn alle ATP 1000 Masters en ATP 500 toernooien live te zien, evenals Wimbledon, ABN-AMRO World Tennis Tournament, de WTA-Tour met onder meer alle WTA 1000 toernooien, Davis Cup, Billie Jean King Cup, Libéma Open, ATP Finals, ATP 250 toernooien en nog veel meer. Ook zendt de nationale sportzender badmintonevenementen uit. En nu dus ook padel.

Ziggo

Een groot gedeelte van de WPT-toernooien wordt op Ziggo Sport kanaal 14 uitgezonden en is dus gratis te zien is voor Ziggo-klanten. Daarnaast kan er ook bij elke tv-distributeur in Nederland het volledige Ziggo Sport Totaal pakket worden afgenomen, waar het kanaal Ziggo Sport Tennis onderdeel van en alle andere tennisbal- en padeltoernooien live te bekijken zijn.

WPT TV

World Padel Tour TV biedt een overvloed aan kwaliteitscontent, zoals live en on-demand wedstrijden, hoogtepunten, documentaires, samenvattingen en meer. Via dit multi-device platform heb je toegang tot al het geweldige materiaal van World Padel Tour waar en wanneer je maar wilt – zonder limiet aan hoe vaak! Echter, als gevolg van de aankoop van uitzendrechten van Ziggo kunnen sommige uitzendingen soms worden geblokkeerd. Registratie en toegang tot de inhoud van het platform is volledig gratis.

Het platform van World Padel Tour heeft meer dan 700.000 geregistreerde gebruikers over alle apparaten. De app, die gratis gedownload kan worden op iOS, Android of via een webbrowser, biedt meer inhoud dan ooit tevoren. Er is een recordaantal van meer dan 40.000 nieuwe gebruikers geregistreerd tijdens de week van de Modon Abu Dhabi Padel Master 2023 en er werd ook een recordaantal van meer dan 1,5 miljoen kijkers geteld voor deze toernooi.

In het buitenland kun je eventueel ook gebruikmaken van een VPN om ervoor te zorgen dat je kunt kijken. Door te verbinden met Spanje kun je alle wedstrijden meekijken!

World Padel Tour

De World Padel Tour (WPT) is een professioneel padeltoernooi dat door de Internationale Padel Federatie wordt georganiseerd. De World Padel Tour is in 2012 gestart na twee jaar intensief voorbereidend werk met als doel om de padel sport verder te professionaliseren. Padel Pro Tour (PPT), het eerste internationale toernooi voor professionele Padel toernooien, is de voorganger voor de WPT.

De World Padel Tour (WPT) is het officiële internationale professionele circuit dat wordt erkend door FIP. Het geeft de WPT federatiestatus voor zijn toernooien en de organisatie is verantwoordelijk voor de wereldwijde ranglijst. De Internationale Padel Federatie (FIP) is de wereldwijde overkoepelende organisatie voor de sport. Het is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de promotie van alle vormen van Padel over de hele wereld.

Wat is padel? Alles wat je moet weten over de groeiende padelsport

Materiaal voor padel

Padel spelen vereist specifieke uitrusting om een plezierige ervaring te garanderen. Gangbare uitrusting voor padel bestaat uit padelrackets, padelballen (dus géén tennisballen) schoenen en sportkleding.

Met het juiste materiaal kun je jouw vaardigheden verbeteren, je plezier in het spel vergroten en een voorsprong nemen op je tegenstanders. Of je nu een beginnende of professionele speler bent, het hebben van goed materiaal is essentieel voor succes!

Padel racket kiezen

Een padel racket kiezen, daar weten wij alles van (What’s in a name?). Het is niet alleen belangrijk, het is essentieel. Een verkeerd racket is als boksen met winter handschoenen, het werkt gewoon niet.

Lees meer op onze blog over het kiezen van het beste padelracket.

Padelkleding

Ook goede sportkleding is, in mindere mate, belangrijk. Hierbij gaat het voornamelijk om het comfort: waar jij je comfortabel in voelt en vrij kunt bewegen is vaak al goed genoeg. Sportkleding die ook bescherming biedt tegen hitte, kou en regen kan ook worden overwogen.

Bescherming van je lichaam en gewrichten is een andere belangrijke factor bij padelkleding, waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de juiste outfit. Padel shorts en t-shirts zijn de meest logische keuze omdat ze genoeg flexibiliteit en bescherming bieden voor elk type beweging die je op de baan kunt maken.

Padelballen

Een goede padelbal is essentieel bij het spelen van padel. De bal die gebruikt wordt in competitieve wedstrijden moet voldoen aan de voorschriften van de FIP (International Padel Federation). Het is voornamelijk belangrijk dat de bal blijft stuiteren; zodra de bal minder omhoog komt, is het tijd om nieuwe ballen te gebruiken!

Goede padelballen zijn bijvoorbeeld de Head Padel Pro S. Bekijk hier onze gids voor de beste padelballen.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Head Padel Pro S 3 St. – €4,95
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Head Padel Pro S 3 St.
Laatste updates:
 • €4,95 – juli 18, 2024
 • €6,95 – juni 6, 2024
Sinds: juni 6, 2024
 • Hoogste prijs: €6,95 – juni 6, 2024
 • Laagste prijs: €4,95 – juli 18, 2024

Ons advies? Gebruik elk setje ballen voor maximaal 3 wedstrijden.

Padelschoenen

Goede schoenen voor op de padelbaan zijn belangrijk omdat je veel beweegt over het veld. Anders dan bij bijvoorbeeld hardlopen beweeg je niet alleen veel voorwaarts, maar ook zijwaarts. Hardloopschoenen zijn dus géén goed idee. Je kunt speciale padelschoenen kopen, maar ook tennisschoenen voor clay(gravel) gebruiken.

Padelbaan huren

Er zijn in Nederland bijna 2000 padelbanen waar je kunt spelen en dat aantal blijft stijgen, ondanks de vele verhalen over het geluidsoverlast voor omwonende. Ongeveer 500 van deze padelbanen zijn indoor.

Veel tennisclubs bieden nu ook aan. Als je lid bent van de vereniging kun je voor een vast bedrag per jaar de sport beoefenen. Er zijn tegenwoordig ook veel commerciele clubs waar je een baan kunt boeken, zoals Peakz Padel.

Meet & Play is een boekingsplatform voor tennis- en padelspelers in Nederland met als doel om een steeds groeiende, levendige gemeenschap van deelnemers te vormen! Bovendien gaat 100% van de winst rechtstreeks naar de club ter ondersteuning van de tennis- en padelcultuur en nationale sport als geheel.

Op de website van Meet & Play kun je gemakkelijk een padelbaan zoeken in jouw omgeving! Daarnaast adviseren je ook eens een kijkje te nemen bij Peakz Padel. Met maar liefst 102 goed onderhouden binnen- en buitenbanen op 17 verschillende plekken in Nederland, is er altijd wel één bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen

Wanneer beslis je of je de aanval zoekt in padel?

Als de bal op het veld van de tegenstander landt, is het belangrijk om de positie van je tegenstander goed in de gaten te houden. Op basis daarvan kun je beslissen of je de aanval zoekt of blijft verdedigen. Blijf letten op je tegenstander en kijk niet naar je medespeler als hij/zij de bal slaat. Zo kun jij beter anticiperen op de volgende bal.

Wat is een Golden Point?

Een Golden Point is het winnende punt dat wordt gespeeld bij een stand van 40-40 (ook wel Deuce genoemd). Dit is geïntroduceerd door de World Padel Tour om ervoor te zorgen dat de wedstrijden korter en dynamischer zijn en meer spanning toe te voegen.

Padelracket Kiezen
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0