Universitair onderzoek naar de prestaties van padelracket

Padelrackets. Een essentieel onderdeel van het spel. Maar hoe zit het nu precies?
Padelrackets hebben geen snaren zoals tennisrackets, maar hebben wel minstens één gat in hun frame. Er is veel onderzoek gedaan naar de flow-fysica van padelrackets met verschillende gatconfiguraties, met als conclusie dat het huidige ontwerp niet voldoende wetenschappelijk onderzoek heeft gekregen en geoptimaliseerd kan worden door gaten aan de buitenkant van het racket te plaatsen in plaats van in het midden.

Om de prestaties van padelrackets te verbeteren, heeft het Laboratorio Testea Padel van de Universitat Politècnica de València, het eerste en enige laboratorium ter wereld dat volledig is gewijd aan het onderzoek naar padelrackets, een teststand ontworpen om de inertie-eigenschappen van padelrackets te meten. Volgens Carlos Blanes, Antonio Correcher, Pablo Beltrán en Martin Mellado, die aan het onderzoek hebben meegewerkt: “De momenten van inertie zijn een fundamenteel onderdeel van padelrackets en zijn van belang voor zowel padel-spelers als bedrijven.”

De teststand, die bestaat uit twee ontwerpen voor horizontale en verticale oscillaties, meet de tijd van één oscillatie, het gewicht van het racket en het evenwichtspunt. De tijd van één oscillatie wordt gemeten met een versnellingsmeter, waarna de signalen verwerkt worden met de Fast Fourier Transformation. De resultaten laten zien dat de nauwkeurigheid tussen 0,49% en 0,99% varieert, afhankelijk van het ontwerp. Bovendien heeft de teststand een hoge herhaalbaarheid, waardoor de resultaten tussen herhalingen van hetzelfde padelracket niet verschillen.

Met de teststand zijn 137 verschillende padelrackets getest om een ​​database te creëren en de resultaten te analyseren. Uit de resultaten bleek dat de momenten van inertie rond de verschillende assen sterk samenhangen met de afstand tussen de rotatieas en het zwaartepunt van het racket. Ook is er een manoeuverbaarheidsindex ontwikkeld die gebruikt kan worden om rackets van verschillende merken mee te vergelijken en gebruikers te helpen bij het kiezen van een racket dat bij hen past. Experimenten met padel-spelers laten zien dat hun racket-evaluatie overeenkomt met de resultaten van de teststand en de classificatie-aanbeveling.

“Het lage moment van inertie rond de drie assen dat een racket heeft, hoe beter het voelbaar is voor spelers”, aldus Blanes et al. In de toekomst zou een softwaretool gemaakt kunnen worden om gebruikers te helpen bij het kiezen van een racket, afhankelijk van hun voorkeuren. Naast manoeuverbaarheid zouden ook andere aspecten zoals prijs, materiaal, ontwerp of vorm moeten worden meegenomen.

De teststand zal worden gebruikt voor verdere racket-testen in de toekomst. Hiermee kunnen verbeteringen of nieuwe functies toegevoegd worden aan de interface als er problemen of nieuwe ideeën opduiken tijdens het gebruik. Verder onderzoek met expertspelers kan worden gedaan om meer te weten te komen over hoe de verschillende parameters het spelervaring beïnvloeden en hoe fabrikanten deze effectief kunnen specificeren om spelers te helpen bij het vinden van het meest geschikte racket.

Bron: Blanes, C., Correcher, A., Beltrán, P. and Mellado, M., 2022. Identifying the Inertial Properties of a Padel Racket: An Experimental Maneuverability Proposal. Sports, 10(11), p.1478.

Padelracket Kiezen
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0