Hoe lang gaat een padel racket mee? 4 handige tips voor het verlengen van de levensduur

In tegenstelling tot tennisrackets, die jarenlang functioneel kunnen blijven, is een padelracket slechts geschikt voor een beperkte levensduur. Met het juiste onderhoud en in de juiste omstandigheden kan een padelracket ongeveer een jaar optimaal presteren. Hierna, maar vaak in Nederland al eeder, zal de kracht en controle afnemen. Dit komt voornamelijk omdat de kern van het racket, door de voortdurende samentrekkingen en uitzettingen bij het raken van de bal, zijn veerkrachtverliest, waardoor de prestaties van het racket minder worden. Het is belangrijk op te merken dat dit proces bij goedkopere padelrackets van glasvezel of met minder carbon (bijv. 3K) veel sneller verloopt.

Maak je geen zorgen, je kunt nog steeds van een spelletje padel genieten met hetzelfde racket – al zullen je slagen iets minder krachtig zijn en zal het racket niet zo goed reageren op slagen.

Hoe lang gaat een padel racket mee? 4 handige tips voor het verlengen van de levensduur
Hoe lang gaat een padel racket mee? 4 handige tips voor het verlengen van de levensduur

Hoe lang totdat een padelracket breekt?

Als we het hebben over de levensduur van een padelracket, gaat het om de prestaties en niet om de vraag wanneer het racket onvermijdelijk stuk zal gaan.

Padelrackets uit het hogere en middensegment zijn ontworpen om de enorme kracht van een bal te weerstaan zonder te breken. Als je echter iemand bent die extra druk uitoefent op je schoten, is het belangrijk dat je een racket kiest met voldoende hardheid en robuustheid om mogelijke schade te voorkomen.

Hoe kun je je padel racket langer in goede staat houden?

Met zorg en aandacht kunnen we de levensduur van onze rackets aanzienlijk verlengen. Verschillende elementen zoals de weersomstandigheden tijdens het spelen, de wedstrijdfrequentie en de speelstijl dragen allemaal bij aan de levensduur. Dus, als je wilt dat je trouwe instrument zo lang mogelijk aan je zijde blijft – volg dan deze tips die je zullen helpen het gebruik ervan te maximaliseren!

Bescherm het frame.

Zoals eerder besproken is er niet veel risico dat een padel racket direct breekt bij contact met de bal, zelfs niet bij contact met het glas. Na verloop van tijd leidt de herhaalde impact op het frame van een blad onvermijdelijk tot verzwakking en uiteindelijk versplintering. Dit is het gevolg van de geleidelijke schade die de carbon- of glasvezelstructuur in de loop der tijd langzaam aantast.

Let op met warme en koude temperaturen

In de winter moeten we extra waakzaam zijn als we buiten spelen, omdat het oppervlak van ons racket nat kan worden. Om schade aan de core van het padelracket te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze geen vocht opnemen, is het belangrijk om je racket te drogen voordat je het opbergt.

Er zijn spelers die hun padelracket altijd achterin de auto hebben liggen, zonder beschermhoes. Handig als je vaker speelt, maar zeker niet slim. Padelrackets zijn gemaakt van materiaal dat uitzet en krimpt afhankelijk van de temperatuur waaraan ze worden blootgesteld, dus het is geen verstandig idee om ze in de kofferbak van je auto te laten liggen.

Voor een optimale bescherming van je padelracket raden wij altijd aan een padel rackettas met thermische isolatie te gebruiken. Deze tassen zijn ontworpen om temperatuurschommelingen met gemak te weerstaan.

Let op je grip

De grip van het padelracket is een uiterst belangrijk element van padel, omdat het direct aansluit op de hand. Als je tijdens het spel veel zweet, is het slim om met regelmaat je overgrip te vervangen. Of je een overgrip moet gebruiken en hoeveel kun je gemakkelijk zelf uitzoeken. De vuistregel is dat er één vingerbreedte moeten tussen de basis van de duim en de wijsvinger als je je padel racket vast hebt. Probeer dit maar eens. De juiste grip met het juiste aantal overgrips zorgt voor maximale controle en comfort tijdens die intense padelwedstrijden.

Voor spelers die zoeken naar extra comfort en grip raden we de Hesacare grip aan. Lees onze volledige review van de Hesacore grip op onze blog.

Vermijd onnodige klappen

Padel spelen vereist finesse, vastberadenheid en uiterste controle – niet alleen over de bal maar ook over je eigen temperament. Aan alle schreeuwers die er zijn: tet is tijd om het wat rustiger aan te doen! Het racket gebruiken om frustratie af te reageren wanneer er fouten worden gemaakt is absoluut geen goed idee. Probeer daarom zoveel mogelijk onnodige slagen te vermijden, zoals de bal van de grond tillen. Het padelracket van je partner continu aan te tikken als complimentje of motivatie is ook géén goed idee.

Bekijk de beste Padel rackets van 2023

Is je padel racket toch kapot? Bekijk dan onze collectie van de beste padel rackets van 2023. Kies voor een racket met veel carbon (K) voor een langere levensduur!

Door deze eenvoudige tips te volgen kun je kostbare schade aan je padelracket voorkomen en tegelijkertijd veel langer van padel genieten!

Padelracket Kiezen
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0